top of page
Skjermbilde 2022-05-25 kl. 23.57.32.png

Historikk

Historisk sus

Stortingsgata 16 formelig oser av historie og i det du kommer inn i bygningen vet du at du har kommet til et spesielt sted. Ny historie skal nå skrives når Christiania Teater får en solid oppgradering drøyt hundre år etter at det først ønsket velkommen til Opera Comique" i 1918.

 

Før dette holdt Café Cardinal til på denne tomten med en flott bakhage og uterestaurant. Bygget ble revet for å gjøre plass til Opera Comique, men allerede tre år etter ble det omgjort til byens store revyteater. Den første revyen hadde tittelen "Mr. Jazz", en gedigen utstyrsrevy med innlagt film. Forestillingen ble reddet av August Schønemann, men var alt i alt en spinkel revy til tross for at den var skrevet av Lyktemannen, Nicolette og Klausen.

 

Senere, i 1924, ble den gedigne operetten "Mikadoen" satt opp og ble en stor suksess. I 1928 tok Oslo Kinomatografer over lokalene., men Victor Bernau hadde sin revy "Skal vi ikke være dus" i 1930. Teatret brant ned i 1931 og ble bygget opp igjen i nordisk nyrenessansestil, tegnet av arkitekt Henry Fearnley Coll i samarbeid med den danske arkitekten Hack Kampmann 

 

Under okkupasjonen drev nazistene sitt propagandateater her, Die Deutches Theater. Den beryktede tyske rikskommissæren Josef Tervboven hadde ukentlige oppdateringer for de tyske soldatene og historier verserer om at mens Vidkun Quisling var på besøk satt motstandsbevegelsen med Max Manus og Gregers Gram i spissen, på taket med lytteutstyr tredd ned gjennom den store krystallkronen, for å få med seg hva nazistene hadde for planer slik at de kunne sabotere.

 

I 1945, etter at andre verdenskrig var over, tok Det Norske Teatret over og det var bl. a. her Max Lefko satte opp sitt første Casino Non Stop Show i 1946 – som senere havnet på Chat Noir. Det Norske Teatret drev det til midten av 80-tallet, og teatret kom igjen over i Oslo Kinomatografers hender og het da Kinoteatret. I 2006 fikk bygningen navnet Christiania Teater og i 2010 ble det omgjort til hotel.

 

Høsten 2022 tar produksjonsselskapene Starworks og Over Norge over driften av den intime teatersalen som i dag er fredet. Den rommer 500 publikummere i teateroppsett og 256 gjester i bankettoppsett med langbord med god sikt til scenen. Med Bjarte Hjelmeland som teatersjef vil produsentene fremover sørge for nytt liv med nye stjerner der hvor Kirsten Flagstad i sin tid opptrådte i Norges første permanente operakompani. Med hotell, teater og restaurant under samme tak, kan gjestene nyte en helaften i hjertet av Oslo, midt mellom Stortinget og Nathionaltheateret.

0331xUED6J55_edited.jpg
bottom of page